Twitter
Politiki Agora 2012

Μετανάστες στην Ελλάδα: ας δούμε τι κάνουμε!

Όσο αφήνουμε το χρόνο να κυλάει, χωρίς να αποφασίζουμε τι θέλουμε, επιβαρύνεται όλο και περισσότερο η κοινή μας μοίρα. Ας αφήσουμε τους κακεργέτες να παίζουν το «μουτζούρη» της, μεταξύ τους, κατανομής ευθυνών και ας δούμε τι κάνουμε :

1. Να ζητήσουμε από τον Ο.Η.Ε. την ενεργοποίηση διεθνικών αρχών Απογραφής και Πιστοποίησης Προσφύγων επί τουρκικού εδάφους, υπό την αιγίδα του. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες να διασφαλίσει το δικαίωμα του κάθε ενός ξεχωριστά να ζητήσει άσυλο, σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα.

2. Να διορθώσουμε τη δράση του Ν.Α.Τ.Ο. για την αναχαίτιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Αντί να σπαταλά πόρους για θαλάσσιες περιπολίες στο Αιγαίο, είναι προτιμότερο να αναπτύξει χερσαίες περιπολίες σε τουρκικό έδαφος.

3. Να διεκδικήσουμε από τη FYROM και την Αυστρία αποζημιώσεις για την προώθηση και τον εγκλωβισμό μεταναστών στη χώρα μας, αντιστοίχως. Να διαμηνύσουμε ότι τέτοιες παράνομες και εχθρικές ενέργειες δεν θα είναι ανεκτές στο μέλλον.

4. Να βελτιώσουμε τις συνθήκες της ζωής των μεταναστών για το χρονικό διάστημα που παραμένουν στη χώρα μας. Η απάνθρωπη μεταχείρισή τους, τελικά, επιδεινώνει τη κοινωνική μας πραγματικότητα. Να επιταχύνουμε, αξιοποιώντας και το ευρωπαϊκό πλαίσιο, τον απεγκλωβισμό όσων επιθυμούν να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, όσοι από τους ήδη ευρισκόμενους εδώ παραμείνουν, θα συμπεριληφθούν στον αριθμό των 50,000 προσφύγων που έχουμε συμφωνήσει να υποδεχθούμε.

5. Να συνεννοηθούμε με τις αρχές της Συρίας, για τον προσδιορισμό της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων ασύλου και διακίνησης προσφύγων, αλλά και του επαναπατρισμού όσων Σύριων βρίσκονται στην Ελλάδα και επιθυμούν να επιστρέψουν στη πατρίδα τους.

6. Να συμβάλλουμε ενεργητικά στη συζήτηση για την αντικατάσταση του «Δουβλίνου» από ένα σύγχρονο πλαίσιο με σκοπό την εξυπηρέτηση τόσο των ελληνικών, όσο και των ευρωπαϊκών, συμφερόντων.

3 Comments to Μετανάστες στην Ελλάδα: ας δούμε τι κάνουμε!
  • Ric Ferrara
  • Ο ΟΑΕΔ έχει χάρτη απασχόλησης ; να ξέρουμε (λέμε τώρα) ότι χρειαζόμαστε καλλιεργητές στη Θράκη, τεχνολόγους στη Δυτική Μακεδονία κλπ. ποια επαγγέλματα είναι κορεσμένα και ποια όχι κλπ Αν όχι τότε τι θα συζητήσουμε με τις αρχές της Συρίας ; Μόνο διαδικαστικά θέματα ;

  • Mich Rimini
  • Για όλα αυτά τα ωραία που λέμε εδώ προϋπόθεση είναι να έχουμε κυβέρνηση που να έχει τη θέληση να τα πραγματοποιήσει. Μετά να σταθμίσει πως τα κάνει σε μια παγκόσμια κοινότητα, ασταθή όσο ποτέ άλλοτε (όλοι εναντίον όλων). Αλλά για να υπάρξει κυβέρνηση (και αντιπολίτευση εδώ που τα λέμε) πρέπει να έχουμε κόμματα έτοιμα να αναλάβουν ευθύνες. Επειδή εγώ δεν τα βλέπω, προτείνω να αρχίσουμε από την αρχή. Αλλιώς οι ωραίες κουβέντες μας θα μείνουν κουβέντες και, τελικά, θα πάψουν να είναι και ωραίες. Σε όσους φαίνεται δύσκολο μια εκτίμησή μου μόνο: αυτό που (δεν) γίνεται – όλα αυτά που βλέπουν τα ματάκια μας – σήμερα είναι πολύ πιο κοπιαστικό!

  • Mariah Stoner
  • Την συμμετοχή των προσφύγων στην Ελληνική Παιδεία πως την έχουμε δει ; Ας υποθέσουμε ότι, μετά από πολλά η περισσότερα λάθη, μετά από πολλά ή περισσότερα χρόνια, κάποιοι πρόσφυγες αποκτούν την ελληνική υπηκοότητα. Πως η υπηκοότητα αυτή θα αφορά σε ανθρώπους που ζουν δημοκρατικά στη πατρίδα μας και συναναστρέφονται φυσιολογικά με αυτόχθονες ; Να ένα θέμα για πολιτικούς (που δεν έχουμε).

Αφήστε ένα σχόλιο

* υποχρεωτικό