Twitter
Politiki Agora 2012

Πως να σταματήσουμε τον φασισμό

Με κάποια καθυστέρηση – αναπόφευκτη ίσως με την σημερινή κατάσταση στον δημόσιο χώρο – η συζήτηση που εμείς ξεκινήσαμε προεκλογικά για την αναβίωση του φασισμού στην πατρίδα μας, έχει ανάψει για τα καλά. Αξίζει λοιπόν να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά και να αφιερώσουμε μια σκέψη παραπάνω στο θέμα αυτό. Όχι ως σχολιαστές, ερευνητές ή πολιτικοί ανταγωνιστές, αλλά ως ενεργοί αντιφασίστες. «Μετά λόγου γνώσεως». Με σκοπό, όχι απλώς να αποτρέψουμε τα χειρότερα, αλλά και να σταθεροποιήσουμε τα δημόσια πράγματά μας.

Ξεκινάμε λοιπόν από σήμερα ένα κύκλο διαλόγου για το θέμα αυτό και προσβλέπουμε στην δική σου συμμετοχή μέχρι την εξαγωγή συμπερασμάτων τα οποία να στηρίζουν δράσεις. Συναντιόμαστε στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ για να συζητήσουμε:

– Τι οδήγησε στην αναβίωση του φασισμού ;
– Σε ποιά βάση μπορεί να θωρακιστεί η δημοκρατία μας ;
– Πως διαμορφώνεται και ενισχύεται το αντιφασισιστικό μέτωπο ;
– Σε ποιές κατευθύνσεις ενεργοποιείται ;

Προσβλέπουμε στην συμμετοχή σου στην διαβούλευση αυτή

22 Comments to Πως να σταματήσουμε τον φασισμό
  • Mariah Stoner
  • Οι δημοκράτες, μέσα και έξω από τη Βουλή, πρέπει να προκαλέσουν έρευνα,δημοσιογραφική, δικαστική, αστυνομική για τις διασυνδέσεις και την χρηματοδότηση των φασιστικών οργανώσεων στη πατρίδα μας. Ασφαλώς η διεθνής συνδρομή στις έρευνες αυτές είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για να διασφαλιστεί. Όπως επίσης, απαραίτητο είναι να διερευνηθούν ενδεχόμενες διασυνδέσεις παρακρατικών μηχανισμών με θύλακους στην Δημόσια Διοίκηση που, συνειδητά ή ασυνείδητα, συνεργούν στη δράση τους.

  • Ric Ferara
  • Σημαντικό πρόβλημα του αντιφασιστικού αγώνα είναι η σύγχυση των δυνάμεων που θα μπορούσαν να συσπειρωθούν για το σκοπό αυτό :
   – Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε με την συμμετοχή του στη κυβέρνηση Σαμαρά και την γραμμή της «επιμήκυνσης» του μνημονίου να οδηγηθεί στην περαιτέρω απαξίωση και, αναπόφευκτα, συρρίκνωση της επιρροής του. Κυριολεκτικά βρίσκεται ένα βήμα πριν τον αφανισμό του.
   – Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει στο μυαλό της να αυξήσει τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος και όλα τα άλλα «θα τα βρούμε μετά…».
   – Το ΚΚΕ έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του διλήμματα και, μέχρι στιγμής, δεν δείχνει έτοιμο να συμπράξει δυνατά σε ένα αντιφασιστικό ενωτικό μέτωπο.
   – Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα το έχει η Δεξιά. Οι μεν φιλελεύθεροι είναι σκορποχώρι με τα όλα του, η δε λαϊκή της βάση δεν είναι και τόσο φανατικά αντιφασιστική.
   Οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ για τέτοιες δύσκολες καταστάσεις δεν συγκροτήθηκαν ; Ας το αποδείξουν παίρνοντας πρωτοβουλίες : το δίκτυο εθελοντισμού και αλληλεγγύης η πιο αναγκαία ίσως από αυτές.

  • Mich Rimini
  • Η γραμμή για το δίκτυο εθελοντισμού και αλληλεγγύης είναι πολύ σωστή. Να δείτε που ο αριστερός οπορτουνισμός θα την αντιπαλέψει με λύσσα διαισθανόμενος ότι κινδυνεύουν οι εκλογικές του «αρπαχτές». Και δεν εννοώ μόνο την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ( ποια είναι αλήθεια ; ). Θυμηθείτε το, θα ξανακούσουμε ( σε κάποια «εκσυγχρονισμένη» αργκό φαντάζομαι ) περί σοσιαλφασισμού, περί «μνημονιακών δυνάμεων» και άλλες προσχηματικές ,αλλά και καταστροφικές ανοησίες. Οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ καλά θα κάνουν, εκτός από την κινητοποίησή τους, να μην φοβηθούν την σύμπραξη με κάθε γνήσια αντιφασιστική δύναμη, και εδώ και εκτός Ελλάδας. Άλλωστε και η ανασυγκρότηση του σοσιαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα, εγχείρημα δύσκολο, έτσι κι αλλιώς, περνάει όχι μόνο μέσα από σωστές γραμμές. Εξ ίσου αναγκαία είναι και η ανοιχτή δημοκρατική πολιτική δράση.

  • Γιάννης Αγγέλου
  • – Τι οδήγησε στην αναβίωση του φασισμού ;
   – Σε ποιά βάση μπορεί να θωρακιστεί η δημοκρατία μας ;
   – Πως διαμορφώνεται και ενισχύεται το αντιφασισιστικό μέτωπο ;
   – Σε ποιές κατευθύνσεις ενεργοποιείται ;

   Στην αναβίωση του φασισμού οδήγησε η στρεβλή λειτουργία της Δημοκρατίας από το 1974 και μετά. Η Μεταπολίτευση αντί να γίνει φάρος δημοκρατίας και ΠΛΗΡΟΥΣ εκδημοκρατισμού του Κράτους, κατάντησε μικρομάγαζο ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων και ενός ανίκανου Κράτους-χυλού. Όλα ξεκίνησαν να λειτουργούν «περίπου». Η φράση εκείνου που κάποιοι ακόμη και σήμερα αποκαλούν «εθνάρχη» «Όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια» ήταν η κύρια αιτία της ατιμωρησίας που ακολούθησε. Εξάλλου, ας μη λησμονούμε ότι ΠΑΝΤΟΤΕ υπήρχαν «σταγονίδια», όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά ΠΑΝΤΟΥ. Και φυσικά πληρωμένοι πράκτορες, που εξυπηρετούσαν συμφέροντα της πολιτικής ανωμαλίας. Όλα αυτά σήμερα βρίσκουν χώρο να κινηθούν ως συνέπεια των αδιέξοδων πολιτικών των ίδιων των πολιτικών σχηματισμών που επαγγέλθηκαν τη Δημοκρατία, το Σοσιαλισμό κλπ.
   Θωράκιση της Δημοκρατίας; Ποιας Δημοκρατίας; Των 300 κατ΄επάγγεμα ανεπάγγελτων που διαφεντεύουν τις τύχες ενός ολόκληρου λαού, χωρίς να έχουν ένσημα εργασίας οι ίδιοι; Που επιβάλλουν μέτρα επί μέτρων αλόγιστα; Που τοπθέτησαν έναν σκληρό λογιστή-τεχνοκράτη στη θέση του υπουργού οικονομικών για να μας πάρει και τα τελευταία μέτρα; Η Δημοκρατία θέλει ΑΜΕΣΑ να ληφθούν μέτρα που να θωρακίζουν το πολίτευμα, αλλα και να αποδίδεται Δικαιοσύνη. Πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι, όταν κυριαρχεί ατιμωρησία έως ασυδοσία σε ότι αφορά τους πολιτικούς αυτής της χώρας; Υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα στη Δημοκρατία μας σήμερα; Όχι φυσικά. Αλλαγή του Συντάγματος, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, μέχρι 3 4ετίες οι βουλευτική θητεία, σύνταξη από το Τσμείο τους και ΟΧΙ βουλευτική σύνταξη. Αντιπροσωπευτικότητα στο Κοινοβούλιο και όχι αυτή η σημερινή κατάσταση.
   Η ενίσχυση του αντιφασιστικού μετώπου ενισχύεται μόνο όταν υπάρξει ΑΡΙΣΤΕΡΗ πρόταση. Όλα τα άλλα είναι χωρίς ουσία. Στο φασισμό αντιπαρατίθεται η ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
   Η

  • BIKY
  • Στον φασιμό οδηγηθήκαμε λόγω της ανυπαρξίας της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης.Δεν λειτουργεί πλέον τίποτα.Ολα έχουν διαλυθεί.Κάτω απο αυτές τις συνθήκες οι πολίτες αναζητούν μία ριζοσπαστική και βίαιη λύση.Οτι δε λύεται κόπτεται που είπε και ο Μ.Αλέξανδρος.
   Η δημοκρατία μας δυστυχώς δεν μπορεί να θωρακιστεί όσο οι μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι.
   Για να σταμάτησει αυτό το φαινόμενο ολοι εμείς οι πολίτες πρέπει να πιέσουμε την κυβέρνηση να λειτουργήσει επιτέλους η δικαιοσύνη και η δημόσια διοίκηση.
   Αντι να κατηγορούμε τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ οτι κάνει αντιποίηση αρχής να πιέσουμε να λειτουργήσει η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΡΧΗ.

  • ΌνομαΕλένη Πρινιανάκη
  • Η ανεπάρκεια του κράτους η μη σωστή και για όλους ίση εφαρμογή των νόμων μαζί με την διαφθορά έφεραν στο προσκήνιο ξανά τους ακροδεξιούς.
   Ο λαός πρέπει να ξανβρεί την πίστη του στους θεμελιώδης θεσμούς της Δημοκρατίας.Η αναρχία η ρεμούλα και το πελατειακό υρδροκέφαλο κράτος έσβησαν απο την μνήμη των Νεοελλήνων όλες τις θηριοδίες των ντόπιων και ξένων φασιστών που υπέστησαν τττον τελευταίο αιώνα.
   Μονο εάν η πολιτεία μαζί με τα σώματα ασφαλείας και ολους τους ελεκτικούς μηχανισμούς ξεπεράσουν το σύνδρομο του πολιτικού κόστους και ενεργοποιηθούν υγιώς και στην σωστή κατεύθυνση υπάρχουν ελπίδες να απομαγρυνθούν οι φασίστες απο το πολιτικό στερέωμα της χώρας και απο τηνκαθημερινότητα των πολιτών.
   Η Χούντα άσκησε ιδεολογική βία τα δημοκρατικά κόμματα ασκούν οικονομικό και θεσμικό βιασμό.
   Η Ελλάδα πρέπει να ξαναγίνει μια ευνομούμενη πολιτεία με αξιοσέβαστους πολιτικούς,εκπαιδευτικούς και δικαστές γιατί σήμερα είναι ένα αναξιόπιστο κρατίδιο μεταξύ Ανατολής και Δύσης που έχει χάσει την φυσιογνωμία της.

  • Mariah Stoner
  • Για την κακή λειτουργία της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας τα λέγαμε και στην Αυγουστιάτικη Αγορά. Όμως… προσοχή ! Μην πέσουμε στην παγίδα του τσουβαλιάσματος όλων των πολιτικών, βουλευτών, συνδικαλιστών, δημάρχων κλπ. Ούτε έναν που αξίζει δεν αναδείξαμε ; Δεν το πιστεύω.

   Μου αρέσει επίσης το Δίκτυο Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης. Θα έβλεπα μάλιστα την δραστηριοποίησή του για την αντιμετώπιση κάθε είδους προβλήματος του κάθε πολίτη. Όμως και πάλι… προσοχή ! Οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ δεν υποστηρίζουμε την υποκατάσταση της δημόσιας μέριμνας από την ιδιωτική φιλανθρωπία. Η δεύτερη είναι καλοδεχούμενη, αλλά μόνο ως συμπληρωματική της πρώτης έχει νόημα.

   Και τέλος, ναι, με τέτοιο κράτος χρειαζόμαστε εθελοντισμό, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Αλλά και πάλι όμως… προσοχή ! Για να πιέσουμε την διοίκηση να κάνει όσα χρωστάει στον πολίτη και όχι για να εξελιχθούν οι εθελοντικές δομές σε παρακρατικές με αδιαφανείς εξαρτήσεις, οικονομικές ή άλλες και αναπτύσσοντας τελικά και άλλες πελατειακές σχέσεις.

  • Μουντζουρης Αντρεας
  • αφηστε… μην το ψαχνετε και πολυ…!! για την αναβιωση του φασισμου φταιει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποκλειστικα…!! οι πηρυνες της χρυσης αυγης υπηρχαν αδω και χρονια…. ποτε πηραν δυναμη ομως…??? οταν ο λαος αντιληφθηκε την αχρηστια των δυο κομματων, τα εστειλε στον καιαδα, και τι να ψηφισει….??? να πανε να πνιγουν ολοι τους….. ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ….!!! τοσο κυνικα και τοσο απλα…!!!
   Αναγκαστικα θα τους λουστουμε μεχρι τις επομενες εκλογες… και για πολυ περισσοτερο αν δεν κανετε ενα απλο πραγμα…. τι…??? να σωσετε την Ελλαδα απο την χρεοκωπια… και να δωσετε ελπιδα στους Ελληνες…!!! πως…?? πολυ ευκολα…!!! δωστε την δυνατοτητα στον Ελληνικο λαο να συμμετεχει ενεργα στην ολη οικονομικη προσπαθεια… με ποιον τροπο…??? με το φορολογικο νομοσχεδιο…!!! αφηστε τον να παρει τις τυχες στα χερια του… και να πιασει την φοροδιαφυγη που ολοι σας λενε οτι αυτη ειναι η λυση στο οικονομικο αδιεξοδο… απο το ΔΝΤ μεχρι την κομισιον και την Μερκελ…!!!
   Γιατι δεν το κανετε και αφηνετε αυτον τον ουρανοκατεβατο Μαυραγανη να εξαγγελει μπουρδες…??? με ποιον τροπο πιανεται η φοροδιαφυγη το ξερετε εδω και ενα χρονο και σε συνεντευξη τυπου ο κ. Βενιζελος ειχε αρχισει να εξαγγελει καποια πραγματα αρχες Οκτωβριου του ’11…!!! γιατι σταματησατε…. γιατι δεν επιμενετε και γιατι δεν απαιτειτε απο την κυβερνηση αυτο το απλο….??? πιεστε τους να αποδεχτουν την φορολογικη μεταρυθμιση που εχετε στα συρταρια σας… και αφηστε τον λαο να βγαλει το φιδι απο την τρυπα οπως εκανε παντα σε καθε δυσκολη περιοδο της ιστοριας μας….!!!οτι αλλο και να κανετε συνεχιζοντας την πολιτικη των περικοπων… να ξερετε οτι το μονο που θα πετυχετε ειναι τα ροπαλα των φασιστων να πεσουν στα δικα σας τα κεφαλια…!!!

  • ΔΑΝΑΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
  • Στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις ,δηλώνεις αριστερός είσαι «αριστερός» και μάλιστα με αυτόν τον προσδιορισμό η κοινωνία σε βλέπει σαν τον καλό χριστιανό , τον «καλό σαμαρείτη «, έχεις την ταμπέλα είσαι δεδομένος, ουδείς εξετάζει τις πράξεις σου και εάν αυτές ανταποκρίνονται σε αυτό που δηλώνεις . Ο βασικός λόγος διότι είμαστε μια κοινωνία που έχει χάσει τον μπούσουλα δεν έχει ηθικούς κανόνες και δεοντολογία είμαστε μόνο βιτρίνα επιφάνεια ψέμα και υποκρισία . Ολη αυτή η παθογένεια είναι κατά μεγάλο ποσοστό δημιούργημα της παλαβής Ελληνικής «αριστεράς » και εκεί φαίνεται σέ όλη του την έκταση . Πάντοτε την αριστερά στην Ευρώπη που είναι η κοιτίδα της ,την εκπροσωπούσαν τα σοσιαλιστικά ,σοσιαλδημοκρατικά και κομμουνιστικά κόμματα και ο κύριος κορμός των κομμάτων αυτών ήταν μία μεγάλη εργατική τάξη διότι αυτές οι χώρες είχαν μεγάλη και ανεπτυγμένη βιομηχανία , κοντά στην εργατική τάξη ίσως μεταγενέστερα να προστέθηκε και ένα μικρό μέρος της καινούργιας μεσαίας τάξης ερευνητών και επιστημόνων που δημιούργησαν οι καινούργιες τεχνολογίες . Στην Ελλάδα ποιόν αντιπροσωπεύει » η παλαβή αριστερά» ,όλη την παρασιτική αργομισθία του δημοσίου μία παρασιτική τάξη δήθεν διανοουμένων οι οποίοι ολοι τρέφονται από τις χορηγίες του δημοσίου απο μία μικροαστική τάξη η οποία ζεί απο την φοροδιαφυγή και όλους τους αντίστοιχους συνταξιούχους . Μόνο το ΚΚΕ έχει κατι ελάχιστους βιομηχανικούς εργάτες των οποίων το όνειρο είναι να κλείσουν τις βιομηχανίες και να τις πάρει το κράτος για να γίνουν και αυτοί δημόσιοι υπάλληλοι . Αλλωστε έχουν προηγούμενο που έγινε πριν απο μερικά χρόνια . Με τέτοια κοινωνική βάση τι είδους αριστερά είναι αυτή : Είναι κόμματα βαθειά συντηρητικά και οπισθοδρομικά και μάλιστα το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που περιλαμβάνει τους αντιεξουσιαστές κουκουλοφόρους είναι «χρυσή αυγή » με λεοντή «αριστεράς» και ανθελληνικό μίσος. Αυτή η αριστερά και το διαλυμμένο και ανίκανο κράτος που δημιούργησε κυρίως η ιδεολογία μιάς παλαβής αριστεράς έιναι η αιτία της γιγάντωσης της «χρυσής αυγής «. «Ο νόμος είναι το δίκηο του εργάτη » η άρνηση της τήρησης των νόμωνς οι φασιστικές πρακτικές καταλήψεων δημοσίων κτιρίων σχολείων Πανεπιστημίων ακόμη και εργοστασίων η γενικευμένη ανομία και η αδυναμία ενός ανίκανου κράτους να επιβάλει τον νόμο εκτός του ότι έκαναν τις αριστεροφασιστικές συμπεριφορές αποδεκτές απο τους πολίτες ,υποβάθμισαν δραματικά το βιοτικό επίπεδο λαϊκών στρωμάτων ,όπως έγινε με τους λαθρομετανάστες στο κέντρο της Αθήνας ,και αυτό τα έστρεψε στην χρυσή Αυγή η οποία τους προσέφερε άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις τις οποίες έπρεπε να προσφέρει το κράτος

  • Ric Ferara
  • Βασικό πρόσχημα όσων αυθαιρετούν ( ανάμεσά τους πρώτοι οι φασίστες ) είναι ότι άλλοι ( οι ισχυροί υπονοούν ) αυθαιρετούν περισσότερο. Με αποτέλεσμα, οι ισχυροί που πράγματι αυθαιρετούν περισσότερο να «βρίσκουν πάτημα» με τη σειρά τους, και «να κουνάνε το δάχτυλο» σε όλους εμάς τους άλλους, κατηγορώντας μας, συλλήβδην, για… αυθαιρεσία ! Βέβαια, ασκώντας τον έλεγχο στα περισσότερα ΜΜΕ, μπορούν να λένε ότι τους συμφέρει, όσο τερατώδες κι αν είναι, και – δυστυχώς – να «τσιμπάνε» και κάποιοι από εμάς.
   Αυτός ο φαύλος κύκλος σπάει μόνον σε πλαίσιο δημοκρατικής νομιμότητας, με την μεταξύ μας συμφωνία ότι δεν δεχόμαστε βία οποιασδήποτε μορφής ( όπως παρεμπόδιση άλλων να σκεφτούν, να μιλήσουν, να κινηθούν και να δράσουν ελεύθερα ), καταστροφές περιουσίας ( δημόσιας ή ιδιωτικής ), αγώνες ( καταλήψεις, απεργίες κλπ ) με τον λογαριασμό σε άλλους και γενικώς οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα. Θέλουμε «να βάλουμε πρώτοι τον λίθο, ως αναμάρτητοι».

   Αλλά ο λαϊκισμός που πραγματικά ενισχύει τον φασισμό «έχει πολλά ποδάρια». Και για να μη ξεχνιόμαστε δεν βρέθηκε ένας, μα ένας, από τους πολυπληθείς πολέμιους του λαϊκισμού ( στα λόγια βέβαια ) να τον συμμαζέψει ; Μόνο κριτική στον Μεγάλο Απόντα είχαν για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια μετά την αναχώρησή του ; Πόσο χρόνο αλήθεια χρειαζόντουσαν ; Με τι άλλο θεάρεστο και ευαγές ασχολήθηκαν άραγε όλη αυτή την περίοδο ;
   Συντρόφισσες και σύντροφοι μην έχετε αυταπάτες. Και με τον φασισμό και με τον λαϊκισμό, και με κάθε άλλη μορφή καθυστέρησης, εμείς χρωστάμε να καθαρίσουμε. Μόνο οι ριζοσπάστες σοσιαλιστές ( με τις κατάλληλες συμμαχίες πάντα, εννοείται ) έχουμε τα αποθέματα αθωότητας και πραγματισμού για να τα καταφέρουμε. Αρκεί να μην δειλιάσουμε τώρα που είναι η κατάλληλη στιγμή.

  • Κώστας Καρμπέρης
  • Καλές οι δημοκρατικές ευαισθησίες και οι προτάσεις για διαρθωτικής μορφής αντιμετώπιση του φαινομένου του φασισμού, όμως κατά τη γνώμη μου είναι λάθος αντιμετώπιση. Οι φασιστικές οργανώσεις συνιστούν άμεσο κίνδυνο για το δημοκρατικό πολίτευμα διότι ευθέως το απορρίπτουν, το αρνούνται και – κυρίως – το υπονομεύουν. (Είναι τυχαίο νομίζεται αυτό που είπε ο Μιχαλολιάκος στις Θερμοπύλες, ότι αισθάνονται άβολα στο Κοινοβούλιο;)
   Με στρατηγικό στόχο να το ανατρέψουν.
   Σ’ αυτό την περίπτωση δεν κάθεσαι να αντιμετωπίσεις – ως Δημοκρατική Πολιτεία εννοώ – το φαινόμενο με μακρόπνοες πολιτικές και με μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου. Χρειάζεται βεβαίως, φυσικά και χρειάζεται, να κάνεις μεταρρυθμίσεις και να δημιουργήσεις ως ριζοσπαστικός σοσιαλιστικός χώρος ευρύτερες συμμαχίες, όμως εδώ και τώρα το αυγό του φιδιού πρέπει να σπάσει, για να μην προλάβει να γεννηθεί το φίδι.
   Κατά την άποψή μου ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των φασιστικών φαινομένων (με προεχάρχον παράδειγμα την Χ.Α.) είναι να τεθούν εκτός νόμου ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
   Συνιστούν άμεση απειλή για το πολίτευμα, η δράση τους είναι σε ΟΛΑ τα επίπεδα από απαξιωτική έως ευθέως υπονομευτική του πολιτεύματος και των θεσμών και η πρακτικές που χρησιμοποιούν είναι αδιαμφισβήτητα παράνομες.
   Ομως, αν κάνουμε το λάθος να τους αντιμετωπίσουμε με βάση τις παράνομες ενέργειεςπου διαπράττουν θα είναι σαν να βάζουμε βούτυρο στο φωμί τους. Θα εμπλακούμε σε μια διελκιστύνδα η οποία θα τους τροφοδοτεί με επιχειρήματα απόρριψης του νομικού πλαισίου μας και αμφισβήτησης των θεσμών μας.
   Το κατ’ εξοχήν κατάλληλο (και προφανώς προνομιακό) πεδίο αντιπαρτάθεσης με τους φασίστες είναι το συνταγματικό. Οι δράση τους είναι ευθέως αντισυνταγματική και πρέπει να τεθούν εκτός νόμου. Δεν αναγνωρίζονται και περιθωριοποιούνται.

   Ολα τα άλλα είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» και «ασπιρίνες στον καρκίνο». Εγώ αυτό πιστεύω. Ως άμεση αντιμετώπιση. Και η ΑΜΕΣΗ αντιμετώπιση επιβάλλεται, διότι ο κίνδυνος είναι ΕΔΩ και ΤΩΡΑ.
   Οχι πως απορρίπτω – επαναλαμβάνω – τις πολιτικές συμμαχίες, την προώθηση μεταρρυθμίσεων και τις λοιπές προτάσεις.
   Ομως θεωρώ ότι πρέπει να ξεκινήσουμε δημόσια εκστρατεία για ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΤΩΡΑ. Ολα τ’ άλλα τα βρίσκουμε στην πορεία.

   • Μουντζουρης Αντρεας
   • πιθανον και να εχετε δικιο κ.Καμπερη και η εκπαραθυρωση της Χ.Α. απο τα πραγματα μεσω του να τεθει εκτος νομου… να βοηθησει…!!
    τι θα εμποδισει ομως την γεννηση της Χρυσης Κουκουβαγιας απο τους ιδιους ανθρωπους την αμεσως επομενη στιγμη…?? το παραδειγμα της τουρκιας με το κομμα των κουρδων ειναι προσφατο… αλλα και παλαιοτερα με τους κουμουνιστες στην Ελλαδα…!!
    αυτο που θελω να πω ειναι οτι πρεπει να αντιμετωπιστουν οι λογοι που εδωσαν δυναμη στην Χ.Α. Ας μην πιστευουμε οτι το 10% των Ελληνων ειναι φασιστοειδη… γιατι τοτε καηκαμε…!!! Απλοι καθημερινοι ανθρωποι ειναι που χωρις να εχουν την δυνατοτητα πολλες φορες να καταλαβουν τι κανουν…. ψηφισαν Χ.Α. γιατι απογοητευτηκαν απο τα δυο κομματα και η παραπληροφορηση και η προπαγανδα της ΝΔ κυριως τους απομακρυνε απο τον Καρατζαφερη που ειχαν βρει στεγη…!!!
    Επιμενω λοιπον πως η χρυση αυγη θα σβηστει απο τον χαρτη απο μονη της… μολις και εφοσον αντιμετωπιστουν δυο θεματα…. τα οικονομικα και η λαθρομεταναστευση…!!!Ολα τα υπολοιπα… απο την προπαγανδα εναντιον της των μεσων… αλλα και προτασεις οπως η δικη σας μονο υπερ της λειτουργουν στα ματια και τα αυτια του απλου κοσμου που την ψηφιζει..!!!

    • Κώστας Καρμπέρης
    • Να σας πω κ.Μουντζούρη: Τίποτα δεν θα εμποδίσει την Χρυσή Κουκουβάγια να δημιουργηθεί. Ομως όταν η χρυσή Κουκουβάγια αρχίσει να λειτουργεί παραβιάζοντας το Σύνταγμα και απειλώντας το δημοκρατικό πολίτευμα, να τεθεί κι αυτή εκτός νόμου πάραυτα. Με το πολίτευμα δεν παίζουμε… ούτε ανεχόμαστε πλακίτσες και υπονομεύσεις του.
     Επίσης να σας πω, όπως έγραψα και πιο πριν, δεν είμαι αντίθετος με τις θεσμικού τύπου μεταρρυθμίσεις ούτε με την ριζική αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος και του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Αλλοίμονο… Ομως πιστεύω ότι είναι πάααααααρα πολύ αργές διαδικασίες και εν τω μεταξύ το «αυγό του φιδιού» της Χ.Α. επωάζεται ταχύτατα. Και αν δεν το σπάσουμε άμεσα θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα δούμε τα Τάγματα Εφόδου στο σαλόνι του σπιτιού μας ενώ εμείς θα έχουμε χάσει χρόνο επικεντρωμένοι στην επίλυση του οικονομικού και του μεταναστευτικού με θεσμικό τρόπο… Δεν τα βγάζω απ’ το κεφάλι μου αυτά. Είναι ιστορικά διδάγματα από την Ευρωπαϊκή ιστορία του 20ου αιώνα.
     Τέλος, όσο για τους ψηφοφόρους της Χ.Α., ναι, ένα μεγάλο ποσοστό είναι φασίστες που τόσα χρόνια διασπείρονταν στη Ν.Δ. και στο ΛΑΟΣ και δεν είχαν συγκροτήσει ένα διακριτό εκλογικό σώμα. Τώρα, ιδού… Οχι πως δεν υπάρχουν και αγανακτισμένοι και χτυπημένοι από την κρίση μικροαστοί, στις τάξεις των ψηφοφόρων της Χ.Α. Φυσικά και υπάρχουν. Εξάλλου ο φασισμός σε μικροαστικά στρώματα βρίσκει προνομιακό έδαφος ανάπτυξης. Ομως, πιστεύω πως υπάρχει ένα ποσοστό φασιστών στην Ελληνική Κοινωνία. Πάντα υπήρχε. Το θέμα είναι να μην τους δίνει η Δημοκρατική Πολιτεία το έδαφος και τη δυνατότητα να την υπονομεύσουν.
     Αυτά.

     • Γιάννης Αγγέλου
     • Αγαπητοί φίλοι,
      για ποιο Σύντυαγμα μιλούμε; Αυτο που ήδη έχουν κάνει ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και το μόρφωμα ΔΗΜΑΡ; Μήπως όλες οι αποφάσεις που αφορούν εργαζόμενους και συνταξιούχους δεν είναι αντισυνταγματικές; Συνεπώς, σε ποιο Σύνταγμα θα βασσιτούν οι κύριοι αυτοί για να βγάλουν εκτός νόμου τη φασιστική οργάνωση της ΧΑ; Επιπλέον, τα άτομα αυτά είναι στενά συνδεδεμένα με τις υπηρεσίες του βαθέως κράτους. Συνεπώς, όταν αυτές απόφασ΄σιουν οι ΧΑ να μην υπάρχει, θα σταματήσει να υπάρχει. Απλά, σε αυτή τη φάση ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ, αφού αποσπά την προσοχή του κόσμου και παράλληλα «παίζει» και λίγο κοινωνικά.

  • Mich Rimini
  • Δράση σημαίνει και να ενεργοποιήσουμε Τύπο και Δικαιοσύνη για έρευνα, εδώ και στο εξωτερικό, για παρακρατικούς μηχανισμούς, για χρηματοδότες των φασιστικών οργανώσεων, για υπόγειες διασυνδέσεις και εκλεκτικές συνεργασίες στη δράση μεταξύ οργανώσεων φαινομενικά άσχετων, ασύνδετων ή και αντίπαλων, ακόμα και μη πολιτικών. Το 1967 «πιάστηκε στον ύπνο¨ η κυβέρνηση. Σήμερα φοβάμαι πιανόμαστε στον ύπνο όλοι μας. Έχουμε γίνει ξαφνικά όλοι ειδικοί σε spreads, selective defaults, LIBOR, haircuts κλπ, αλλά για το κακό που περνάει από μπροστά μας δεν παίρνουμε μυρωδιά. Μετά θα ψάχνουμε πάλι ποιός άλλος μας φταίει.

  • Ric Ferara
  • Κι εγώ ακόμα ο αισιόδοξος δυσκολεύομαι να βρω ανάμεσά μας Βούλτεψη, Μπέρτσο, Ρωμαίο για να κάνουν δημοσιογραφικές έρευνες και αποκαλύψεις για παρακρατικούς. Σαρτζετάκη να τους ανακρίνει για τις ενέργειές τους. Και, πριν απ ‘ όλα, δεν βρίσκω ανάμεσά μας, τον Τίγρη που θα σαλτάρει να τους αρπάξει την ώρα της διαφυγής τους.

   Μάλλον όμως εγώ ψάχνω σε λάθος μέρη να τους βρω. Μετά από τέτοια κατάρευση που ζήσαμε, είναι βέβαιο ότι υπάρχουν ανάμεσά μας. Απλώς οι ριζοσπάστες δεν συγκαταλέγονται στους μεγάλους καταναλωτές των δελτίων των τηλεοράσεων, στους εξαρτημένους από την διαπλοκή, στους φονταμενταλιστές των ισμων κάθε είδους ( αυτοί οι τελευταίοι είναι οι πιο φοβισμένοι απ όλους ).

   Και βέβαια δεν βρίσκονται ανάμεσα σε παλαιοκομματικούς εκπροσώπους που ξαναγύρισαν να μας εκδικηθούν επειδή ζήσαμε καλά μερικά χρόνια χωρίς τις «υπηρεσίες¨» τους. Ακόμα και αυτοί μας έχουν κυκλωμένους από παντού, καυγαδίζοντας υπέρ ή κατά του μνημονίου. Αυτοί, αλήθεια, «και τώρα τι θα γίνονταν χωρίς μνημόνιο ;». Νομίζω ότι απλώς θα μένανε βουβοί και όχι επειδή αυτό που έχουν χάσει είναι η φωνή τους !

  • Mariah Stoner
  • Έχουμε ποτέ σκεφτεί ότι το ακροτελεύτειο άρθρο του Συντάγματός μας υπαγορεύει ότι η τήρηση του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων ; Και προβλέπει το δικαίωμα και υποχρέωση προάσπισής του, όποτε επιχειρείται η δια της βίας κατάλυσή του ;

   Μια πρώτη σκέψη είναι ότι το ίδιο δικαίωμα, κατ επέκταση, πρέπει να κατοχυρώνεται ( αλλά και να ασκείται ) και όποτε επιχειρείται η κατάλυση του Συντάγματος χωρίς βία.

   Η δική μου διαπίστωση είναι ότι αυτή η χωρίς βία κατάλυση – δυστυχώς – συμβαίνει πολύ συχνά. το Σύνταγμα παραβιάζεται κατ εξακολούθηση σε σειρά από επιταγές του ( Παιδεία, Δημοκρατικές Ελευθερίες και Κοινωνικά Δικαιώματα και πολλά άλλα ) δια της διολισθήσεως, της αποφυγής εφαρμογής, της κατ οικονομίαν ερμηνείας, της προασρμογής σε ευρωπαϊκά θεσμικά πλαίσια ( δημοκρατικό έλλειμμα ) και πολλά άλλα. Το χειρότερο απ όλα όμως είναι να παραβιάζεται το Σύνταγμα κατ επιταγή κάποιου ανομολόγητου ύψιστου εθνικού συμφέροντος ( αόριστου κατά κανόνα, ανύπαρκτου καμιά φορά ) χωρίς να τηρείται καν η προβλεπόμενη διαδικασία αναθεώρησής του.

   Πιστεύω ότι αυτή η δισυκρίνιση πρέπει να γίνει και ασφαλώς σε πείσμα όσων προσαρμόζουν για να προσαρμόσουν ( χωρίς άλλη ωφελιμότητα ) καλό θα ήταν τα άρθρα του Συντάγματός μας να ξαναγίνουν 114 με τροποιημένο ακροτελεύτειο όπως σχολίασα εδώ.

  • Mich Rimini
  • Να που η συντρόφισσα Mariah Stoner θυμήθηκε το σύνθημα «ένα – ένα – τέσσερα» που συγκλόνιζε κάποτε όλη της Ελλάδα, αν και είναι πολύ νέοτερη. Με την πρότασή της λοιπόν συμφωνώ και ουσιαστικά και συμβολικά.

   Να προτείνω και εγώ κάτι : να συναντηθούμε με τις ηγεσίες των δημοκρατικών ελληνικών κομμάτων και να μας ενημερώσουν και για τις δικές τους αντιφασιστικές σκέψεις και δράσεις, αλλά και για τις δυνατότητες συνεργασίας.

   • Κώστας Καρμπέρης
   • Συμφωνώ με τον Mich Rimini. Να μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να υπάρξει πραγματική συνεργασία των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου.

  • Ric Ferara
  • Σύντροφε Κώστα Καρμπέρη κι εγώ συμφωνώ με τον Mich.
   Τώρα κάτι άλλο : συνταγματολόγους έχουμε για να επεξεργαστούν την πρόταση της Mariah Stoner για την συνταγματική αναθεώρηση ; Και πρέπει επίσης να δούμε κοινοβουλευτικά πως κινούμε το θέμα.
   Έχω αρχίσει όμως να σκέφτομαι και τι άλλες πολιτικές δουλειές έχουμε ανοίξει : αντιπροσωπεία για επαφές με άλλους δημοκράτες, δίκτυο εθελοντισμού και αλληλεγγύης και τώρα αναθεώρηση συντάγματος. Νομίζω ότι έχουμε ανάγκη διεύρυνσης. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, περιφέρεια, απόδημος ελληνισμός να κινηθούμε παντού. Προτείνω μια ακόμα συζήτηση το πολύ και μετά συνάντηση. Για δουλειά, όχι για ντόρο Το ταχύτερο !

  • Κώστας Καρμπέρης
  • Να που οι τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με «δικαιώνουν»… (για να ευθυμήσουμε και λίγο…)
   Θεωρώ ότι η πρόταση που «έπεσε στο τραπέζι» να τεθεί εκτός Νόμου η Χρυσή Αυγή είναι σωστή. Ως πρώτο, αλλά αποφασιστικό – βήμα διαφύλαξης της έννομης τάξης αλλά – κυρίως – του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.
   Βέβαια ο δρόμος είναι μακρύς. Από την ανοιχτή διατύπωση της πρότασης μέχρι την υλοποίησή της και – κυρίως – την θωράκιση της Δημοκρατίας απέναντι σε άτομα και ομάδες που την επιβουλεύονται και την υπονομεύουν, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.
   Πολλά, όπως να ξεκινήσει η «πολιτιστική και πνευματική αναγέννηση», να επανέλθει αποενοχοποιημένη στο προσκήνιο η πραγματική πολιτική, να ξαναγίνει ο λαός συμμέτοχος στις υποθέσεις της χώρας και να μην νιώθει (και είναι) απλά ένας περιθωριοποιημένος καταναλωτής και άβουλος ψηφοφόρος, να επανέλθει η ουσία του πολιτικού διαλόγου, της πολιτικής αντιπαράθεσης, με επιχειρήματα και με σεβασμό στους θεσμούς. Να γίνει πράξη η Λαϊκή Κυριαρχία ως ο μόνος σίγουρος δρόμος προς την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας.
   Βέβαια τα φαινόμενα εξωθεσμικών λειτουργιών και αντισυνταγματικών πρακτικών όπως της Χ.Α. θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Ομως ένας λαός που νιώθει κυρίαρχος και αφέντης στον τόπο του, που νιώθει ότι αυτός συμμετέχει και αποφασίζει, είναι η μεγαλύτερη ασπίδα της Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε είδους εχθρούς της.

  • ΌνομαS.K.K.
  • Στους Έλληνες αρέσει το δημοκρατικό πολίτευμα όταν λειτουργεί στην πράξη. και όχι στη θεωρία. Υπάρχει δικαιοσύνη και ίση αντιμετώπιση των πολιτών σε όλους τους τομείς; αν ναι, δεν υπάρχει τόπος για φασισμό. Οι διακρίσεις φέρνουν, φασισμό, αριστεριμό και άλλα δεινά. Ας είμαστε δίκαιοι και η κοινωνία θα βρεί την ισορροπία της. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, από οποιονδήποτε κι αν προέρχονται΄Με τα λόγια χτίζω ανώγεια και κατώγεια! Λέγανε οι παλιοί. Ας ανατρέξουμε στη λαική σοφία και θα βρούμε τις απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα.

Αφήστε ένα σχόλιο

* υποχρεωτικό